Nisan 2015


Üç nimet



Yüce Allah insanı en güzel bir surette yaratmış, İnsanın hem dünyada hemde ahirette mutlu olmasını irade buyurmuştur. İnsan oğluna yapınız, ediniz diye verdiği bütün emirler ve tavsiyeler insana faydalıdır ve insanı mutlu eder. Yapmayınız etmeyiniz diye men ettiği bütün söz ve davranışlar ise insana hem zarar verir hemde, baştan çekici ve tatlı gibi görünse de sonunda onu mutsuz eder. İşte tamda bu noktada hangi söz ve davranışlar insana faydalıdır ve insanı mutlu eder, hangi söz ve davranışlar insana zarar verir ve onu mutsuz eder bunları anlayabilmesi için Yüce Allah insan oğluna üç önemli nimet bahşetmiştir. Bunlar: Akıl, Kitaplar ve Peygamberlerdir. Bunları biraz açmak istiyorum.

1) Akıl: Akıl, Yüce Allah’ın insanoğluna verdiği en büyük nimettir. Akli dengesi bozuk olan insan veya insanlara, Allah herhangi Bir sorumluluk vermiyor. Aklı olduğu halde aklını kullanmayanları ise şiddetle eleştiriyor. Bir ayette şöyle buyuruyor Allah (c.c.):

 

اِنَّ شَرَّ الدَّوَٓابِّ عِنْدَ اللّٰهِ الصُّمُّ الْبُكْمُ الَّذ۪ينَ لَا يَعْقِلُونَ

„Gerçekten de Allah katında, yeryüzünde yürüyen canlıların en kötüsü, akıllarını kullanmayan sağır ve dilsizlerdir“ (Enfal 8/22)

 

Diğer ayetlerde ise, aklını kullanmayanların hem dünyada hemde ahirette azap ile cezalanacağı gerçeği vardır. (Yunus 10/100; Mülk 67/10). Aklın vazifesi düşünmektir. Ben kimim, beni kim yarattı, neden ve niçin yarattı.Yaratana ve yaratılanlara karşı görevlerim nelerdir? Ölüm den sonra ne olacak beni nasıl bir akıbet bekliyor? Olayları sebep sonuç ilişkileri ile degerlendirmeli. Bu günün sorunlarını tesbit edebilmeli ve çözüm yolları üretmeli. Evet! Akıl, „bağ“ demektir; dünyayı ahirete, Yakını uzağa, Maddeyi Manaya, bedeni Ruha, Ve insanı Allah’a bağlayabilmeli. Ancak o zaman mutlu olabilir insan.


2) Kitaplar: Yüce Yaratıcı insanoğluna Akıl vermekle yetinmemiş birde kitaplar göndermiş. Örneğin Zeburu Hz. Davut’a, Tevratı Hz. Musa’ya, İncili Hz. İsa’ya. Kur’anı Kerimi Hz. Muhammede göndermiştir (S.A.E). Böylece Peygamberler İnsanlık alemini Bu kitaplarla Allah’ın yoluna, Allah'ın büyüklüğüne, Hakka, Adalete, iyiliğe Barış ve kardeşliğe davet etmişlerdir. Sevgi, barış, hak ve adalet için çalışanları dünyada Mutluluk, Ahirette ise cennetlerle müjdelemiştir.


3) Peygamberler: İlahi kitaplar dinlerin teorik ve İlahi yanıdır. Peygamberler ise pratik ve beşeri yanıdır. İnsanlar iyiyi güzeli model olarak ve somut olarak görmeleri gerekiyor ki, anlasınlar, İnansınlar ve hayatlarına uygulasınlar. Bu yüzden Peygamberler çok çok önemli. İlk insan Hz. Ademin aynı zamanda peygamber olması bunun en açık delili olsa gerek. İslam inancına göre Hz. Ademle başlayan, Hz.Muhammet ile son bulan peygamberlerin tamamına hiç bir fark gözetmeden inanmak farzdır. İçlerinden her hangi birisini inkar, hepsini inkar anlamına gelir. Sayılarını ancak Allah bilir. Burada son peygamber Hz. Muhammet (as) üzerinde durmak istiyorum.

 

SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMET (a.s)

  • O, her şeyden önce bir insandı:

 

قُلْ اِنَّـمَٓا اَنَا۬ بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحٰٓى اِلَيَّ اَنَّـمَٓا اِلٰهُكُمْ اِلٰهٌ وَاحِدٌۚ فَمَنْ كَانَ يَرْجُوا لِقَٓاءَ رَبِّه۪ فَلْيَعْمَلْ عَمَلاً صَالِحاً وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّه۪ٓ اَحَداً

„De ki: Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım. (Şu var ki) bana, İlâh'ınızın, sadece bir İlâh olduğu vahyolunuyor. Artık her kim Rabbine kavuşmayı umuyorsa, iyi iş yapsın ve Rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın.“ (Kehf 18/110)


  • O bir insandı ama örnek bir insandı. Toplumların kaderini değiştiren reformlar yaptı. Işe, eğitim ve ögretimle başladı.Şöyle buyurdu:„İlim öğrenmek kadın ve erkek herkese farzdır.İlim beşikten mezara kadar devam eder.“

  • Aile: Peygamberimiz aileye çok önem verirdi. Şöyle buyurdu: „Sizin hayırlınız eşi ve aile fertlerine hayırlı olanınızdır.“ (İbn Hıbban, Nikah H.No 4177). Hanımlarını dövenlere şöyle dedi: „Kadınları ancak kötüleriniz döver.“ (İbni saad.8.204,205). „Cennet anaların ayakları altındadır.“ (Suyuti,Camiussağir 1,42,No 3657). Ve Kur’an da şöyle buyurulur:

 

وَقَضٰى رَبُّكَ اَلَّا تَعْبُدُٓوا اِلَّٓا اِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَاناًۜ

„Rabbin kendisinden başkasına ibadet etmemenizi ve ana babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti.“ (İsra 17/23).

 

  • Bu konuda anne babanın evlatlarına karşı görevinide Peygamberimiz şöyle hatırlatıyor: „Çocuklarınıza ikram ediniz, edep ve terbiyesini iyi veriniz.“ (İbn Mace,3,11,H.No 3671). Aile hayatı ile ilgili kur’anda yaklaşık 200 ayet var. (Diyanet ilmi der.cilt.40.sayı 2.2004.)
  • Birlikte ve mutlu olarak yaşamanın önemini ve prensiplerini şu sözleriyle anlatıyordu: „Komşularını rahatsız eden, mümin olamaz.“ (Buhari,Edep 29; Müslim,İman 73). “İnsanlara merhamet etmeyen kimseye Allah da merhamet etmez.“ (Buhari,Edep 18)

  • Kur’an-ı ve Hz. Peygamberimizin hayatını incelediğimizde gorürüz ki İslamiyet bir yandan cehaletin kötülüğünü anlatırken, diğer yandan ilmi ve ilim Adamlarını övmüştür.

  • Çağımızın hastalıklarından olan egoizme ve haksızlığa karşı Hep paylaşımı ve adaleti esas almıştır.

  • Terörün ve şiddetin her türünü nefretle kınayıp, Bir insan öldüreni bütün insanlığı öldürmüş, bir insana hayat vermeyi ise bütün insanlığa hayat vermiş gibi kabul etmiştir. (Maide 5/32)

  • Her türlü ayrımcılığa ve üstünlük taslayana karşı şu ölümsüz mesajları inasnlığa sunmuştur:

 

وَمِنْ اٰيَاتِه۪ خَلْقُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَاخْتِلَافُ اَلْسِنَتِكُمْ وَاَلْوَانِكُمْۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِلْعَالِم۪ينَ

„O'nun varlığının delillerinden biri de, gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın ve renklerinizin değişik olmasıdır. Şüphesiz bunda bilenler için (alınacak) dersler vardır.“ (Rum 30/22).

 

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَاُنْثٰى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَـبَٓائِلَ لِتَعَارَفُواۜ اِنَّ اَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللّٰهِ اَتْقٰيكُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ عَل۪يمٌ خَب۪يرٌ

„Ey insanlar, biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve birbirinizi tanımanız için, sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allâh yanında en üstün olanınız, (günâhlardan) en çok korunanınızdır. Allâh bilendir, haber alandır.“ (Hucurat 49/13)


O halde hepimiz iyi ahlakın, ilmin, sevgi ve saygının, Barış ve adaletin çoğalması için Kur'an-ı kerimi ve peygamberimizin hayatının iyi anlaşılması için gayret göstermeliyz.


Hazılayan: Mehmet Kılavuz

Dizayn: Şükür Kandemir

Download
üc nimet.pdf
Adobe Acrobat Dokument 209.7 KB

Kommentar schreiben

Kommentare: 0