01 Mart 2014


Doğruluk


 

  Doğruluk: İnsanın; inancında, özünde, sözünde, niyetinde, sözleşmelerinde, ticaretinde kısaca bütün fiil ve davranışlarında doğru, dürüst, hakkı gözetir, âdil, ihlaslı ve samîmi olma hâlidir. Hile, yalan, bâtıl, iki yüzlülük, riya ve sahtekârlığın zıddıdır. Doğruluk kavramı, Kur'ân ve Sünnette sıdk, ihlas, istikâmet ve hak kavramları ile ifade edilmiştir.

   İmam Muhammet doğruluğu: „Haktan başkasını seçip istememektir“ diye tarif eder. İnsan öncelikle yaratanına karşı doğru, dürüst ve samimi olmalı. Kur'an da şöyle buyurulur:

 

فَلَوْ صَدَقُوا اللَّهَ لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ

 

„Allah'a karşı dürüst ve samimi davransalardı ,elbette kendileri için

çok daha iyi olurdu.“(Muhammed 47/21)

 

Allah'ın öğütlerini dinleyen insan, hem doğru olur, hem doğru konuşur ve hemde doğrularla beraber olur. Şu ayetler bu hususu bizlere beyan eder:

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا

 

„Siz ey iman etmiş olanlar! Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun ve (her zaman) hakkı ve doğruyu konuşun.“(Ahzap 33/70)

 

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ

 

„Ey iman edenler Allah'a karşı gelmekten sakının ve doğrularla

beraber olun.“(Tevbe 9/119).

 

Demek hem doğru olmak hem de doğrularla beraber olmak gerekir.

 

DOĞRULUĞUN NETİCESİ

 

  İnsan; beyni ile düşünürken iyi ve faydalı şeyler düşünse; konuşurken, güzel ve doğru konuşsa, işini yaparken güzel ve kaliteli yapsa, hem dünyada hemde ahirette korku ve hüzünden elem ve kederden emin olur. O insan mutlu ve bahtiyar olur, bu hususta yüce Allah şöyle buyuruyor:

 

 

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ ﴿﴾ أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ خَالِدِينَ فِيهَا جَزَاءً بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ ﴿

 

"“Rabbimiz Allah’tır.” deyip de sonra (kulluk görevlerinde ve işlerinde) dosdoğru olanlara, hiçbir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır. İşte onlar cennet ehlidirler. Yapmış olduklarına karşılık orada ebedî kalacaklardır."

(Ahkaf 46/13-14)

 

 

ŞU ATA SÖZLERİNE KULAK VERELİM

 

  • Dürüstlük en iyi siyasettir. (Japon Atasözü).
  • Doğru; sarsılır ama yıkılmaz. (Atasözü)
  • İki eğri bir doğru yapmaz. (Atasözü)
  • Doğruyu konuşmak için iki kişi gerekli.Doğru söyleyen,doğru dinleyen. (Thoreau)
  • Yılan bile doğrulmayınca deliğine giremez. (Atasözü)
  • Önce doğru bilmek gerekir, doğru bilinirse, yanlış da bilinir, ama önce yanlış bilinirse, doğruya ulaşılamaz. (Farabi)
  • Ben, doğru yolda kaybolmuş kişi görmedim. (Sadi)
  • Cümleler döğrudur; sen doğru isen Doğruluk bulunmaz sen eğri isen. (Yunus Emre)

 

NEBEVİ TAHLİL

 

  Sevgili Peygamberimiz (A.S) doğruluğu ve doğruluğun zıddı olan yalancılığın sonuçlarının hem dünyada hemde ahirette nelere maalolacagını şu cümlelerle anlatmaktadır: „Şüphesiz ki sözde ve işde doğruluk, hayra ve üstün iyilğe yöneltir.  İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddik diye kaydedilir. Yalancılık, yoldan çıkmaya sürükler fücura götürür. Fucur da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında yalancı diye yazılır. (Riyazussalihin. H.no 55)

 

Hazılayan: Mehmet Kılavuz

Dizayn: Şükür Kandemir


Download
Dogruluk
Ayin Yazisi 3
Dogruluk.pdf
Adobe Acrobat Dokument 407.2 KB

Kommentar schreiben

Kommentare: 0